Wie

De VERHALENWERF interculturele vzw is een initiatief van Walter Yaw Van Looveren (oude Belg, theaterwetenschapper, mediapedagoog en inburgeringsleerkracht) en Hasan Autba (nieuwe Belg, wiskundeleerkracht, zorgkundige en dromenvanger). Wij begonnen op Wereldverteldag 20 maart 2014 met een eerste vertelmoment rond het thema “solidariteit” in coStA. Half 2015 werd onze feitelijke vereniging een interculturele vzw.

De leden van de vzw zijn: Emmanuel Sangwa (voorzitter)
                                            Alex Cordova (secretaris)
                                           Walter Yaw Van Looveren (penningmeester)
                                           Benyounes Jouiet
                                           Sally Ghanoum
                                           Hamid Khan
                                            Ilse Cortebeeck
                                           Issam Youssef

Ambassadeurs:

Tone Brulin was een van onze eerste vertellers, medebedenker van het concept voor onze eerste vertelvoorstelling “Trekvogels – مهاجرة الطيور ال – Konnon yara to – Oiseaux migrateurs”, en vanaf het begin ere-ambassadeur van De Verhalenwerf. Jammer genoeg heeft de wereld enkele dagen voor Wereldverteldag 2019 afscheid moeten nemen van deze bevlogen theatermaker zonder grenzen en pionier van interculturaliteit in het theater. Tone werd 92, en toen hij begin 2014 instapte in De Verhalenwerf zei hij dat hij kort daarvoor, op zijn 86e, feitelijk met pensioen was gegaan. Bedankt voor alles Tone, en ongetwijfeld hebben ze jou graag zien toekomen, daar aan de overkant.

Half 2018 werd Yoshi Oida, gevormd als acteur in het No-theater en lid van het internationale theatergezelschap van Peter Brook, ere-ambassadeur van De Verhalenwerf. Yoshi en Tone hadden mekaar ontmoet op het Festival van Oosterse theater- en dansvormen dat onze initiatiefnemer Walter Van Looveren in 1984 organiseerde bij het toenmalige Centrum voor Experimenteel Theater aan de UA (toen nog UIA), en de herinnering aan die kennismaking met Tone (en met Siti Fauziah en Alida Neslo) maakte het voor Yoshi meteen vanzelfsprekend om dat ere-ambassadeurschap op te nemen.

Vertellers:

Na vijf jaar volgehouden creatieve en verbindende projectwerking van onze vrijwilligersorganisatie bestaat onze vertellerspool uit 62 vertellers afkomstig uit 39 verschillende culturen en moedertalen van herkomst. Zij vertellen allemaal hun verhalen in het Nederlands, met soms fragmenten uit die 38 andere prachtige moedertalen en afgewisseld met meertalige werelddialogen.

De meeste van onze vertellers zijn nieuwe Belgen, die in hun job en in hun vrijwilligerswerk voor De Verhalenwerf stuk voor stuk goedepraktijkvoorbeelden zijn van integratie in onze Europese, Belgische, Vlaamse en Antwerpse samenleving.

Bedankt en doe zo verder Adnan, Alta, Amadou, Amina, Aminata, Anne Marie, Baudouin, Bénédicte, Bode, Diane, Dorothy, Elke, Ellen, Emmanuel, Enayatullah, Fran, Frie, Gabrielle, Gaston, Godfrey, Gürmüz, Hasan, Ivan, Jean, Kader, Kaïa, Karim, Koen, Laura, Laura, Louis, Marie-Sandra, Michel, Mieke, Mo, Monique, Nicky, Olga, Oskar, Paula, Rachida, Remi, Ria, Robertina, Rocio, Roz, Sahand, Sarah, Simona, Souley, Thomas, Tone, Victor, Vida, Walter, Wim, Yachou.

Extra dank ook aan onze muzikanten Djibril, Gotjumenas, Gernaz, Jo, Kader en Souley, aan onze schilders Junior en Okorodus, aan onze fotografen Alex, Daniela en Rudi en aan onze videokunstenaar Alex.

Onze deur staat altijd open voor nieuwe vertellers en nieuwe verhalen.

“Oumoutou” van de Nigeriaans-Belgische schilder Godfrey ‘Okorodus’ Williams

Advertentie